Translate

sobota, 16 listopada 2013

Kotlety w soku pomarańczowym




Składniki:

Na 6 kotletów wieprzowych (z łopatki, karkówki)
tymianek 1 łyżeczka
pomarańcze 3-4
olej do smażenia
skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

     Wycisnąć sok z pomarańczy. Otrzeć skórkę na tarce do ziemniaków. Zmieszać tymianek z otartą skórką i sokiem z pomarańczy. Tak przygotowaną zaprawą zalać kotlety i marynować min. godzinę, następnie wyjąc kotlety i zrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać zaprawą pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Mięso piec pod przykryciem przez 20 minut. Odkryć i piec jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ