Translate

sobota, 16 listopada 2013

Potrawka z żołądków drobiowych




Składniki:

żołądki drobiowe 30dag
włoszczyzna 15 dag
cebula 1
sól
grzyby suszone 1 dag
liść laurowy, ziele angielskie
masło 3 dag
mąka pszenna 3 dag
pieprz kolorowy świeżo mielony
sos sojowy
śmietana gęsta 20 dag

Wykonanie:

     Oczyszczone żołądki drobiowe zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać sól oraz umyte i opłukane grzyby suszone. Powoli gotować. Gdy żołądki są ugotowane na wpół miękko, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, przyprawy i gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wyjąc żołądki i grzyby, pokroić w paski. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, sos rozprowadzić rosołem, zagotować. Dodać pokrajane żołądki i grzyby, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym, zagotować; przed wydaniem wymieszać ze śmietaną. Podawać z ryżem, kaszą perłową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ