Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

Kurczak peperonata


Składniki: 

kurczak 2 ćwiartki
mąka pełnoziarnista 1,5 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
cebula mała 1
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona, zielona, żółta po ½
pomidory duże 2
oregano świeże posiekane 1 łyżka
sól, pieprz

Wykonanie:

     Ćwiartki kurczaka podzielić na dwie części, zdjąć skórę i obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę na patelni, zrumienić na niej kurczaka i wyjąć. Wrzucić cebulę pokrojoną wzdłuż w cienkie cząstki i zeszklić. Dodać sprasowany czosnek, papryki pokrojone w paski, półplastry pomidorów, oregano i stale mieszając zagotować. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach umieścić udka kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i piec ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Doprawić. Dekorować oregano lub natką pietruszki i podawać z pełnoziarnistym świeżym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ