Translate

środa, 6 listopada 2013

Mazowsze




Składniki:

Ciasto: jaja 2
cukier ½ szklanki
mąka pszenna 0,5 kg
soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
miód 2 łyżki
masło roślinne 5 dag
aromat waniliowy
Krem: mleko 0,5 l
kasza manna 3 czubate łyżki
cukier puder 1 szklanka
masło roślinne ¾ kostki
aromat waniliowy lub śmietankowy
Polewa: czekolada gorzka 150 g
masło 2 łyżki
mleko 10 łyżek

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta: Jaja utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić razem z miodem, przestudzić dodać do jajek. Następnie połączyć z mąką i sodą. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części (do blaszki o wymiarach 21x25 cm). Porcję ciasta równo rozłożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 2 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Przygotowanie kremu: Na gotujące się mleko wsypywać kaszę. Zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić. Masa musi być bardzo gęsta. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżce kaszy, wciąż ucierając. Na końcu dodać aromat.
Przygotowanie polewy: kostki czekolady rozpuścić w wodnej kąpieli, dodać masło i śmietankę, dokładnie wymieszać.
Placek miodowy ułożyć na tacy. Rozsmarować na nim 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem itd. Ostatni placek polać czekoladą i można udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ