Translate

sobota, 16 listopada 2013

Pierożki leniwe z ciasta ziemniaczanego




Składniki:

ugotowane ziemniaki 0,5 kg
mąka 20 dag
twaróg 1 kostka (25 dag)
sól
masło, bułka tarta, cukier
lub słonina na okrasę

Wykonanie:

     Ugotowane ziemniaki utłuc porządnie tłuczkiem lub zmiażdżyć w prasce. Wrzucić twaróg i całość dokładnie utłuc na miazgę. Dodać mąkę ze szczyptą soli i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować grube wałki, lekko je spłaszczyć, pokroić na skośne kawałki jednakowej wielkości. Ugotować we wrzącej  wodzie z dodatkiem soli.

 
Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, rozłożyć na talerzach. Polać zrumienioną na maśle bułką tartą, posypać cukrem. W drugiej wersji słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na skwarki, polać pierożki. Można podawać z surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ