Translate

sobota, 16 listopada 2013

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem




Składniki:

Placki: ziemniaki 4
jaja 2
mąka pszenna 2 łyżki
szczypiorek posiekany 1/3 szklanki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos: śmietana kwaśna 1 szklanka
szynka ok. 10 dag
szczypiorek pokrojony ½ szklanki

Wykonanie:

     Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajka, mąkę. Wymieszać. Dodać szczypiorek i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiano, by były chrupiące.
Przygotować sos: Szynkę drobno pokroić w kostkę, przesmażyć. Dodać do śmietany ze szczypiorkiem, wymieszać. Podawać do placków ziemniaczanych.

1 komentarz:

  1. Szczypiorku jeszcze do placków ziemniaczanych nie dawałam. Czasami dodaję jednak posiekaną natkę :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ