Co wybrać na pierwszy przepis blogu kulinarnego?
Coś słodkiego. Tort czekoladowy. Już dosyć tortów z bitą śmietaną, ozdabianych wiórkami kokosowymi i owocami. Nadszedł czas na prawdziwy tort.
Składniki:
Biszkopt:
jaja 6
cukier puder
1,5 szklanki
mąka pszenna
5 łyżek
mąka
ziemniaczana 5 łyżek
kakao 3
łyżki
Krem: żółtka
4
cukier puder
7 łyżek
czekolada
gorzka 1 tabliczka
masło
roślinne 1 kubeczek (250 g)
Poncz:
herbata czarna mocna 1,5 szklanki
sok z
cytryny 1 łyżka
aromat
rumowy lub arakowy (alkohol)
Polewa:
gorzka czekolada 1 tabliczka
masło 1
łyżka
mleko 3-4
łyżki
Wykonanie:
Przygotować
biszkopt: Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać
ze sobą i połowę dodawać porcjami do ubijanej masy jajecznej. Resztę mąki połączyć
z kakao i stopniowo dosypywać do masy. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35 minut. Wystudzić. Przekroić,
by powstały 3 placki.
Przygotować
krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do jaj, ostudzić. Masło utrzeć do
białości, połączyć z masą czekoladową.
Poncz:
Składniki na poncz, połączyć i wystudzić.
Pierwszy
placek biszkoptowy ułożyć na tacy, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ½ kremu i
tak kolejno.
Przygotować
polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem, dokładnie wymieszać
i gorącą polać tort (zbyt długo trzymana w kąpieli rozwarstwi się).
Ozdobić wg uznania: orzechami, wiśniami.
W jednej warstwie tortu, przed kremem, można położyć dżem wiśniowy, czy same owoce (bez pestek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz