Pyszne, ale drogie i pracochłonne.
Składniki:
wafle
Ciasto orzechowe:
jaja
5
orzechy
włoskie potłuczone ¾ szklanki
cukier
½ szklanki
mąka
ziemniaczana 5 łyżek
bułka
tarta 1 łyżka
proszek
do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto kakaowe:
jaja
6
cukier
½ szklanki
mąka
pszenna ½ szklanki
kakao
3 łyżki
proszek
do pieczenia 1 łyżeczka
olej
2 łyżki
Krem
I:
mleko
1 szklanka
cukier
½ szklanki
masło
roślinne lub margaryna 250 g
mleko
w proszku 2 szklanki
kakao
1 łyżka
orzechy
włoskie tłuczone ½ szklanki
Krem
II:
masło
roślinne lub margaryna 250 g
Nutella
4 duże łyżki
spirytus
2 łyżki
Krem
III:
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżka
cukier
waniliowy 1
mąka
pszenna 1 łyżka
mąka
ziemniaczana 1 łyżka
żółtka2-3
masło
roślinne lub margaryna 125 g
Wykonanie:
Przygotować ciasto orzechowe:
Białka
ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i po 1 żółtku. Następnie mąkę z proszkiem
do pieczenia, orzechy i tartą bułkę. Dokładnie wymieszać i piec ok. 35 w 180
stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do
pieczenia, kakao, dodać olej. Dokładnie połączyć i piec ok. 35 w 180 stopniach.
Wystudzić podzielić na 2 placki.
Przygotować krem I:
Zagotować
mleko z cukrem i kakao. Wystudzić.
Dodać mleko w proszku.
Masło utrzeć na puszystą masę,
stopniowo dodawać wystudzone mleko kakaowe. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać.
Dodać mleko w proszku.
Masło utrzeć na puszystą masę,
stopniowo dodawać wystudzone mleko kakaowe. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać.
Przygotować krem II:
Masło
utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać Nutellę i spirytus.
Przygotować krem III:
1/2
szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z
mąką i żółtkami i wlewać powoli na gotujące się mleko z cukrem.
Mieszając zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ugotowaną masę.
Mieszając zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ugotowaną masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz