Świetny sposób na wykorzystanie pozostałości np. po świętach.
Składniki:
ciasto
francuskie 270 g
olej
1 łyżka
baleron
(lub inna wędlina) ok. 15 dag
cebula
1
tymianek
(lub inne zioła)
czosnek
granulowany, gałka muszkatołowa
keczup
jajo
1
opcjonalnie
kminek lub mak, sezam, siemię lniane
Wykonanie:
Baleron pokroić w kostkę, podsmażyć na
łyżce oleju. Cebulę pokroić w piórka i dodać do baleronu, podsmażać przez kilka
minut, dodać czosnek, zioła, gałkę muszkatołową, wymieszać.
Wyłożyć na ciasto
francuskie i polać keczupem.
Zwinąć w roladę, zlepić końce. Przełożyć do podłużnej
formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem wielokrotnie. Jajo
rozmącić i posmarować nim roladę. Posypać kminkiem lub makiem, sezamem,
siemieniem.
Piec przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Podawać samodzielnie lub z surówką, na gorąco lub na zimno.
dobry pomysł,
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl