Klasyczny sos z włoską panczettą, jajkami i parmezanem
Składniki:
makaron conchiglioni rigati (karbowane muszle - duże; ja użyłam świderków) 70 dag
jaja
3
świeżo
starty parmezan (ja go nie lubię, więc używam żółtego sera Gouda) 5 dag
pancetta
(lub surowy boczek albo szynka wędzona) 10 dag
oliwa
1 łyżka
masło
2 łyżki
mleko
2 łyżki
tymianek
1 łyżka
sól,
pieprz
Wykonanie:
Makaron
ugotować (al. dente) w osolonym wrzątku z 1 łyżką oliwy. Odlać, odsączyć. Jajka
roztrzepać z mlekiem. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem.
Olej z masłem
rozgrzać na dużej patelni, aż tłuszcz zacznie się pienić. Wrzucić boczek lub
szynkę i podsmażyć.
Dodać makaron, jaja i podgrzewać na ostrym ogniu ok. 30
sekund, aż jaja się zetną.
Dodać połowę sera i wymieszać.
Wyłożyć na talerze,
posypać resztą sera i podawać.
Wariant:
Śmietanowy sos Carbonara uzyskamy dodając do jajek i mleka 4 łyżki gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz