Translate

środa, 1 stycznia 2014

Pasta Carbonara




Klasyczny sos z włoską panczettą, jajkami i parmezanem


Składniki:

makaron conchiglioni rigati (karbowane muszle - duże; ja użyłam świderków) 70 dag
jaja 3
świeżo starty parmezan (ja go nie lubię, więc używam żółtego sera Gouda) 5 dag
pancetta (lub surowy boczek albo szynka wędzona) 10 dag
oliwa 1 łyżka
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki
tymianek 1 łyżka
sól, pieprz

Wykonanie:

     Makaron ugotować (al. dente) w osolonym wrzątku z 1 łyżką oliwy. Odlać, odsączyć. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem.
Olej z masłem rozgrzać na dużej patelni, aż tłuszcz zacznie się pienić. Wrzucić boczek lub szynkę i podsmażyć.

Dodać makaron, jaja i podgrzewać na ostrym ogniu ok. 30 sekund, aż jaja się zetną.

 
Dodać połowę sera i wymieszać.


 
Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera i podawać.

Wariant:

Śmietanowy sos Carbonara uzyskamy dodając do jajek i mleka 4 łyżki gęstej śmietany.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ