Składniki:
Ciasto: mąka pszenna ok. 1,5 szklanki
mleko ok. 1 szklanka
jaja 1
sól szczypta
olej 3 łyżki
Farsz:
masło 2 łyżki
szpinak mrożony paczka (0,5
kg)
sól, pieprz
czosnek 2 ząbki
ser feta 1 opakowanie
Wykonanie:
Przygotować naleśniki: wszystkie składniki
utrzepać (mikserem) na gładką masę. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim,
ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki). Smażyć cienkie naleśniki.
Farsz: na patelni rozgrzać masło i
podsmażać na nim szpinak (by odparował). Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, troszkę
soli (bo ser feta jest słony), podsmażyć do momentu rozpuszczenia sera (mogą
zostać grudki).
Nałożyć farsz na naleśniki, złożyć w
trójkąty i podsmażyć na maśle. Podawać z surówką lub keczupem. (Równie dobrze
smakują na zimno).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz