Ciasto:
mąka pszenna 2½ szklanki
cukier 1¼ szklanki
sól 1/2 łyżeczki
jaja 2 duże
olej 1,5 szklanki
maślanka (lub jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko) 1 szklanka
aromat waniliowy 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
barwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub
60 ml czerwonego barwnika w płynie)
Krem:
serek kremowy 60 dag (Philadelphia, Mascarpone - ja
zastąpiłam serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)
masło 150 g
cukier puder ok. 1,5 szklanki
aromat waniliowy
Wykonanie:
Przygotować dwie blaszki
(ok. 22x28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do
pieczenia. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać
oleju, maślankę, barwnik, aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również
widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych,
wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Gdy
powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC
przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Przygotować krem: Utrzeć masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo cukier, serek, aromat waniliowy i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
Przestudzone
ciasto przełożyć kremem, wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.
UWAGA:
Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy
upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2
części ale! - sodę dodać do każdej
dopiero tuż przed pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz