Translate

wtorek, 9 lutego 2016

Red velvet

 

Składniki: (wszytskie muszą mieć temperaturę pokojową):

Ciasto:
mąka pszenna 2½ szklanki
cukier 1¼ szklanki
sól 1/2  łyżeczki
jaja 2 duże
olej 1,5 szklanki
maślanka (lub jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko) 1 szklanka 

aromat waniliowy 1 łyżeczka 

ocet 1 łyżka

soda oczyszczona 1 łyżeczka 

barwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub 60 ml czerwonego barwnika w płynie)

Krem:
serek kremowy 60 dag (Philadelphia, Mascarpone - ja zastąpiłam serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)

masło 150 g

cukier puder ok. 1,5 szklanki
aromat waniliowy

Wykonanie:

          Przygotować dwie blaszki (ok. 22x28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślankę, barwnik, aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Gdy powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Przygotować krem: Utrzeć masło na puszystą  masę. Ucierając, dodawać stopniowo cukier, serek, aromat waniliowy  i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
Przestudzone ciasto przełożyć kremem, wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.
UWAGA: Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2 części ale! - sodę dodać do każdej dopiero tuż przed pieczeniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ