Translate

czwartek, 31 marca 2016

Tort makowy


Składniki:

Ciasto makowe: 
paczka maku (25 dag)
szklanka cukru 1
bułka tarta 4 czubate łyżki
 jaja 5
 proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
 aromat migdałowy  1 łyżeczka
mleko do zaparzenia maku 1,25 szklanki

Krem:
serek mascarpone 40 dag (można zastąpić Campiną)
śmietanka kremówka 30% 20 dag
cukier puder 8 dag

Dodatkowo gorzka czekolada do dekoracji i dżem pomarańczowy (niekoniecznie).

Wykonanie:

          Mleko zagotować, zalać mak, parzyć przez 4 godziny. Następnie mak osączyć  i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zapach migdałowy, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce.

     Serki wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

                                Ciasto makowe przekroić na 3 blaty (najlepiej upiec dzień wcześniej, aby lepiej się kroiło). Na paterze lub dużym, płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat, posmarować cienko dżemem i wyłożyć 1/4 część kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem i znów 1/4 część kremu. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć 1/4 część krem u wyrównać. Posmarować boki. Udekorować.Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, ale można podawać już po 5 godzinach schłodzenia. Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ