Translate

niedziela, 9 sierpnia 2015

Paprykarz


Składniki:

filety tilapii 0,5 kg (lub innej ryby)
olej do smażenia
cebula duża 1
marchew 1
papryka czerwona 1
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
sól, pieprz, papryka ostra do smaku
ryż ugotowany 200 ml

Wykonanie:

          Rybę oprószyć solą, pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju (nie rumienić) i odstawić do wystygnięcia. Na tym samym tłuszczu zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać startą marchew (na tarce o grubych oczkach) i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, zaciągnąć koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku i poddusić do miękkości warzyw. Wystudzić.
Rybę rozdrobnić widelcem, połączyć z warzywami i ryżem, jeszcze raz przyprawić i schłodzić w lodówce (ok. pół godziny).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ