Skąd nazwa? To było ulubione danie świąteczne mojego taty, a dzisiaj mojej córki.
Składniki:
wołowina
1 kg
marchew
duża 3
papryka
zielona 2
wino
wytrawne ½ szklanki
mąka
ziemniaczana ½ łyżki
sól,
pieprz, chili, Maggi
przyprawa
do potraw (np. Kucharek, Vegeta, Jarzynka)
olej
do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien
na słupki, oprószyć przyprawą i odstawić na co najmniej na 1 godzinę.
Rzucić na gorący olej. Smażyć ½ godziny.
Pod koniec dodać paprykę
pokrojoną w słupki (smażyć ok. 15-20 minut),
W winie rozpuścić mąkę. Mięso doprawić solą, pieprzem, chili i
Maggi. Wlać wino, zagotować.
Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz