Translate

sobota, 26 kwietnia 2014

Klops




Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
jaja 3
bułka czerstwa 1
sól, pieprz do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
tłuszcz, bułka tarta do wysmarowania blaszki

Wykonanie:

     Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć. Mięso umyć, osuszyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z bułką. Dodać jaja, mąkę, wyrobić. Dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić na gładką masę. Blaszkę (keksówkę) wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, włożyć masę mięsną.

 
 
Piec ok. 1 godz. W 180 stopniach. Można podawać na gorąco (np. na obiad) lub na zimno z ostrymi sosami.

      To jest podstawowy przepis. Można faszerować paskami słoninki, jajami ugotowanymi na twardo, dodać np. żurawinę, ser żółty, pieczarki zblanszowane..



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ