Fantastyczny
tort, ale wymaga czasu i cierpliwości. Upiekłam go na 21 urodziny mojej
córki. Chciałam, by był wyjątkowy w smaku. Dekoracja też mi się udała
(wszyscy podziwiali).
Składniki:
Biszkopt:
jaja
6
cukier
18 dag
mąka
pszenna 8 dag
mąka
ziemniaczana 6 dag
kakao
6 dag
proszek
do pieczenia 1 łyżeczka
Poncz:
woda
80 ml
cukier
6 dag
cukier
waniliowy 1
wódka
30 ml
Krem:
żółtka
4
cukier
6 dag
cukier
waniliowy 1
mleko
3,2% 150 ml
biała
czekolada 3 tabliczki
śmietanka
UHT 30% 450 ml
chałwa
kakaowa 250 dag
Wykonanie:
Biszkopt
czekoladowy:

Poncz:
Wodę
zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać wódkę. Wymieszać.
Krem:
W
dużym garnku żółtka utrzepać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mleko zagotować i powoli dodawać do żółtek. Następnie podgrzewać na średnim
ogniu nadal utrzepując, aż masa zrobi się puszysta (uważać, by nie zagotować).
Zestawić z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego
rozpuszczenia kostek.
Gdy masa będzie gładka i lekko ciepła, stopniowo połączyć
ją z ubitą śmietanką. Powinien powstać puszysty krem.
Przełożenie:
Biszkopt
przekroić dwukrotnie, by powstały 3 krążki. Dolny krążek nasączyć 1/3 ponczu,
posmarować ¼ kremu,
pokruszyć część chałwy. Przykryć biszkoptem itd.
Wierzch i
boki tortu obłożyć kremem. Wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut, następnie
przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie udekorować tort. Można
obsypać chałwą lub gorzkim kakao i ułożyć aplikacje np. z masy cukrowej (w tym
przypadku z pianek marshmallows i kolorowej posypki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz