Translate

sobota, 6 września 2014

Jabłka do szarlotki




Składniki:

jabłka 2 kg
sok z ½ cytryny
woda ½ szklanki
cukier 1 szklanka
laska wanilii 1/2
rodzynki 1 garść
kora cynamonu 1 kawałek

Wykonanie:

     Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, podlać wodą i dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Zasypać cukrem, dodać wanilię, rodzynki i korę cynamonu. Wymieszać i gotować, często mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać. Usuwamy laskę wanilii. Gorącą masę przełożyć do słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ