Składniki:
ciasto francuskie 1
twaróg 0,9 kg
cukier 1/2 szklanki
mleko skondensowane słodzone 400 g
sok z cytryny 1 łyżka
aromat waniliowy 1,5 łyżeczki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
jaja 4
biała czekolada 120 g
chałwa 170 g
Do posypania:
chałwa 80 g
płatki migdałowe 7 łyżek
Wykonanie:
Ciastem (na pergaminie) wyłożyć tortownicę. Twaróg przepuścić przez
maszynkę lub zmiksować. Dodać mleko skondensowane, cukier, sok
cytrynowy, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy i jajka. Ubijać
mikserem do powstania gładkiej, puszystej masy. Dodać rozpuszczoną w
kąpieli wodnej białą czekoladę oraz chałwę pokrojona na grubsze kawałki .
Wszystko wymieszać. Masę wlać do tortownicy z ciastem francuskim.
Zwisające
brzegi ciasta francuskiego zawinąć do środka na sernik. Środek posypać startą chałwą i płatkami migdałowymi. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (dla lepszego stężenia).
brzegi ciasta francuskiego zawinąć do środka na sernik. Środek posypać startą chałwą i płatkami migdałowymi. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (dla lepszego stężenia).
Uwielbiam wszystko co chałwowe :)
OdpowiedzUsuń