Oryginalne i niedrogie danie nadaje się na przystawkę
lub danie główne.
Składniki:
pomidory 8
makaron drobny 125 g
oliwa z oliwek 5 łyżek
oliwki czarne 8
bazylia świeża 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
parmezan 60 g
sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć. Odciąć wierzchołki, wydrążyć miąższ łyżeczką,
uważając, by nie uszkodzić skórki. Makaron ugotować al dente z 1 łyżką oliwy.
Odlać i odstawić. Oliwki drobno pokroić, dodać posiekaną bazylię, natkę
pietruszki, miąższ z pomidorów, oliwę i starty ser.
Wymieszać. Całość połączyć z
makaronem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mieszanką faszerować
pomidory, na wierzch nałożyć „przykrywkę”.
Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na gorąco, jako danie główne lub na zimno, jako przystawkę.
ciekawy pomysł, zazwyczaj pomidory nadziewałam twarożkiem:)
OdpowiedzUsuń