Składniki:
cukinia
40 dag
bulion
warzywny 0,5 l
ziemniaki
15 dag
cebula
2
masło
1/2 łyżki
śmietana
½ szklanki
natka
pietruszki
koperek
sól,
pieprz
opcjonalnie sos sojowy
Wykonanie:
Ziemniaki
obrać, umyć, pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody, posolić i gotować. Cebule
obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do ziemniaków i gotować do miękkości. Cukinię
umyć, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu,
dodać masło. Gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Miękką cukinię połączyć z
ugotowanymi ziemniakami, zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać śmietanę,
doprawić do smaku, posypać zieleniną. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz