Translate

wtorek, 23 września 2014

Zupa z cukinii




Składniki:

cukinia 40 dag
bulion warzywny 0,5 l
ziemniaki 15 dag
cebula 2
masło 1/2 łyżki
śmietana ½ szklanki
natka pietruszki
koperek
sól, pieprz
opcjonalnie sos sojowy

Wykonanie:

     Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody, posolić i gotować. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do ziemniaków i gotować do miękkości. Cukinię umyć, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu, dodać masło. Gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Miękką cukinię połączyć z ugotowanymi ziemniakami, zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, doprawić do smaku, posypać zieleniną. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ