Łatwe, a zarazem bardzo efektowne i smaczne danie.
Składniki:
sznycle wołowe 4 (ok. 0,5 kg)
sól, pieprz
olej 2 łyżki
musztarda
szynka szwarcwaldzka 8 plastrów
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajo 1
Naleśniki:
jaja 1
jaja 1
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 75 ml
masło do smażenia
Masa pieczarkowa:
czosnek 1 ząbek
cebula 1
masło 1 łyżka
pieczarki ok. 30 dag
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć silnie
rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz
i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.
Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno
pokrojone pieczarki i smażyć na silnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić
solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
Jajko rozmącić z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie,
niezbyt gęste ciasto. Usmażyć na maśle
cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.
Na każdy naleśnik ułożyć porcję
pieczarek, rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników.
Piec przez około pół godziny minut (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wypieczone mięso) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.
Łał! wygląda bajecznie! jestem niesamowicie ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuń