Składniki:
kiwi 6
czekolada gorzka starta 4 kostki
Biszkopt: jaja 6
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Masa budyniowa: mleko 1 l
budyń smietankowy 2
żółtko 2
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Masa budyniowa: mleko 1 l
budyń smietankowy 2
żółtko 2
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4-5 łyżek
masło 1/3 kostki
Wykonanie:
masło 1/3 kostki
Wykonanie:
Przygotować dwie blaszki o wymiarach 21x25 cm.
Wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na
sztywną pianę (ze szczyptą soli), wsypując pod koniec cukier. Wciąż
ubijając dodawać po żółtku. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszek i piec ok. 15 min.
Przestudzić. Wyjąć z foremek.
W tym czasie obrać kiwi i pokroić w grube
plastry. Ułożyć na jednym spodzie biszkoptowym.
Następnie przygotować masę budyniową: Pół litra mleka roztrzepać z żółtkami, dodać budynie, cukier i mąkę. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać mączną mieszankę i zagotować, aż zgęstnieje. Połowę, jeszcze gorącej, masy budyniowej wylać na owoce, przykryć drugim biszkoptem, na to wylać resztę masy i posypać czekoladą. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie przygotować masę budyniową: Pół litra mleka roztrzepać z żółtkami, dodać budynie, cukier i mąkę. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać mączną mieszankę i zagotować, aż zgęstnieje. Połowę, jeszcze gorącej, masy budyniowej wylać na owoce, przykryć drugim biszkoptem, na to wylać resztę masy i posypać czekoladą. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz