Składniki:
żeberka
wieprzowe (pieczeniowe) 1,2 kg
sól,
pieprz, czosnek granulowany
cebula
1
ziele
angielskie 2 ziarna
goździk
1
majeranek
1 łyżeczka
kminek
1 łyżeczka
olej do smażenia
mąka
(pełnoziarnista) 1-2 łyżki
piwo
jasne 200 ml
natka
pietruszki
Wykonanie:
Żeberka
umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem
i czosnkiem, a następnie mąką.
Na
rozgrzanym tłuszczu obsmażyć żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor.
Cebulę
pokroić w ćwierć-plastry. Podsmażyć na pozostałym oleju.
W
moździerzu utłuc goździk z zielem angielskim. Dodać do cebuli, wymieszać.
Mięso ułożyć
na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, na nie wyłożyć cebulę, oprószyć
majerankiem i kminkiem. Zalać piwem. Upiec do miękkości (przez ok. godzinę w 180
stopniach). Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Idealne na kanapki.
Idealne na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz