Translate

poniedziałek, 16 maja 2016

Żeberka pieczone


Składniki:

żeberka wieprzowe (pieczeniowe) 1,2 kg
sól, pieprz, czosnek granulowany
cebula 1
ziele angielskie 2 ziarna
goździk 1
majeranek 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
olej do smażenia
mąka (pełnoziarnista) 1-2 łyżki
piwo jasne 200 ml
natka pietruszki

Wykonanie:

     Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie mąką.
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor.
Cebulę pokroić w ćwierć-plastry. Podsmażyć na pozostałym oleju.
W moździerzu utłuc goździk z zielem angielskim. Dodać do cebuli, wymieszać.
Mięso ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, na nie wyłożyć cebulę, oprószyć majerankiem i kminkiem. Zalać piwem. Upiec do miękkości (przez ok. godzinę w 180 stopniach). Przed podaniem posypać natką pietruszki.
     Idealne na kanapki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ