Translate

piątek, 27 maja 2016

Młode gołąbki


Składniki:

kapusta biała (młoda) 1 główka
ryż 1/4 szklanki
szynka mielona ok. 1 kg
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
marchew młoda 3
koperek młody 1-2 łyżki
opcjonalnie 2-3 grzybki suszone dla aromatu

Wykonanie:

     Kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody (lekko osolonej z łyżeczką cukru) w dużym garnku i odparzyć. Zdjąć z kapusty 11 największych liści. Resztę kapusty po poszatkowaniu wykorzystać na zupę lub jarzynkę.
     Ryż opłukać, ugotować w posolonej wodzie (trzy razy tyle wody, co ryżu) al dente. Przestudzić.
Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać ryż, sól i pieprz do smaku. Masę podzielić na ok. 11 części i nakładać je na liście kapusty. Gołąbki zawijać, zaczynając od nasady. Brzegi liści z boków zawinąć do środka.
   Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód. Zalać wrzącą wodą, oprószyć solą, nakryć i dusić powoli. Gdy gołąbki są już miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec oprószyć koperkiem.

Uwaga: Ponieważ szynka jest chuda, to gołąbki wychodzą zbyt ścisłe, więc warto dodać do mięsa trochę słoninki lub surowego boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ