Składniki:
szparagi białe 20 dag
pierś z kurczaka 1 szt.
przyprawa do kurczaka
papryka czerwona mielona
mozzarella 1 kulka
sól, cukier
Sos:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól, pieprz biały do smaku
szczypta gałki muszkatałowej
Wykonanie:
Szparagi
obrać, umyć . Gotować 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć.
zwinąć w roladki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać papryką. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut.
W tym czasie przygotować sos: roztopić masło w rondelku. Dodać mąkę, wymieszać, aż powstanie zasmażka. Wlać mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty. Polać roladki.
Przykryć plastrami mozzarelli i zapiec przez kolejne 20 minut.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz