Translate

niedziela, 29 czerwca 2014

Łabędzi puch



Składniki:

Biszkopt: jaja 7
cukier 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
dodatkowo dżem np. z czarnej porzeczki
Krem: bułki pchełki 3 lub 2 zwykłe
mleko 3 szklanki
cukier ½ szklanki
cukier waniliowy 1
wiórki kokosowe 10 dag
masło roślinne 1 kostka
Dekoracja: masło 1 łyżka
cukier ½ szklanki
wiórki kokosowe 10 dag

Wykonanie:
 
     Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po żółtku, wciąż ubijając. Zmniejszyć obroty na minimum. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Gładką masę wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

     Bułeczki namoczyć w 2 szklankach mleka. Gdy zmiękną zblendować lub rozdrobnić widelcem (nie odsączać). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki i wiórki kokosowe. Mieszając gotować ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzonej masy.

    Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, mieszając zezłocić.

 

     Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem.     Wyłożyć na to część kremu, przykryć następnym, posmarować resztą kremu.


      Przygotowaną posypkę rozłożyć na wierzchu ciasta i lekko wklepać, by dobrze przylgnęła.
Wstawić do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ