Składniki:
Biszkopt: jaja
7
cukier
2 szklanki
mąka
pszenna 2 szklanki
mąka
ziemniaczana 4 łyżki
proszek
do pieczenia 2 łyżeczki
olej
2 łyżki
dodatkowo
dżem np. z czarnej porzeczki
Krem: bułki
pchełki 3 lub 2 zwykłe
mleko
3 szklanki
cukier
½ szklanki
cukier
waniliowy 1
wiórki
kokosowe 10 dag
masło
roślinne 1 kostka
Dekoracja: masło
1 łyżka
cukier
½ szklanki
wiórki
kokosowe 10 dag
Wykonanie:
Białka
ubić z cukrem na sztywno, dodawać po żółtku, wciąż ubijając. Zmniejszyć obroty
na minimum. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Gładką masę wylać na
dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 40
minut.
Bułeczki
namoczyć w 2 szklankach mleka. Gdy zmiękną zblendować lub rozdrobnić widelcem
(nie odsączać). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki i
wiórki kokosowe. Mieszając gotować ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Odstawić do
wystygnięcia. Masło
utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce
wystudzonej masy.
Masło
roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, mieszając zezłocić.
Wystudzony
biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem. Wyłożyć na to
część kremu, przykryć następnym, posmarować resztą kremu.
Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz