Składniki:
wieprzowina 1 kg
sól
papryka
mąka
pszenna 6 dag
cebula
5 dag
smalec
do smażenia
koncentrat
pomidorowy Pudliszki 70 g
śmietana
20 dag
sól
czosnek
1 ząbek
Wykonanie:
Mięso opłukać, pokroić na kotlety (można delikatnie rozbić).
Oprószyć solą, papryką,
mąką i osmażyć na rumiano z obu stron, kładąc na
silnie rozgrzany tłuszcz.
Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Na tłuszczu
ze smażenia lekko zrumienić pokrojoną cebulę oprószoną papryką.
Dodać do mięsa,
podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z
koncentratem i resztą mąki, wlać do mięsa, mieszając zagotować.
Przed podaniem
dodać roztarty czosnek. Podawać z kluseczkami kładzionymi,
francuskimi lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz