Składniki:
ćwiartki
kurczaka 2 (ok. 0,5 kg)
przyprawa
do potraw
pieprz,
ziele angielskie, liść laurowy
cebula
3 dag
żelatyna 2 dag
jarzyny
sezonowe do dekoracji
ewentualnie
3 białka do sklarowania
Wykonanie:
Udźce
kurczaka umyć, podzielić na połówki, zalać wodą (ok. 1 l), zagotować. Zdjąć
powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować ok. godzinę na wolnym ogniu. Wyjąć
mięso i wystudzić. Obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałki. Cebulę zrumienić w piekarniku, zalać
rosołem (3/4 l) i podgotować. Rosół odtłuścić (np. za pomocą ręcznika papierowego),
przecedzić, wymieszać z żelatyną.
Jeżeli potrzeba, sklarować, wystudzić. Dno okrągłych foremek lub filiżanek
pokryć cienką warstwą stygnącej galarety (ok. 2-3 łyżki), zastudzić. Na galarecie
ułożyć przybranie. Wsypać mięso, zalać galaretą tak, by mięso zostało
całkowicie przykryte.
Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Wyjąć z foremek
do góry dnem. Podawać z zimnymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz