Składniki:
jaja
szynka
pieczarki
bulion drobiowy lub warzywny
żelatyna rozpuszczona w bulionie
pomidor, posiekane żółtko, rzodkiewka i sałata do
przybrania
zielona natka pietruszki
sól
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, zblanszować, wystudzić. Żelatynę rozpuścić
w bulionie, ostudzić. Przelać połowę do dużej formy lub kilku małych
pojedynczych (tylu ile jest jaj). Zostawić do stężenia. Jaja wbijać
kolejno na dziurkowaną łyżkę, zanurzoną w gorącej wodzie. Gdy białko się zetnie
przełożyć do formy na galaretę. Szynkę i pieczarki drobno pokroić i razem z
natką pietruszki obsypać jaja. Zalać resztą bulionu z żelatyną. Zostawić do
zastygnięcia. Przed podaniem wyłożyć galaretę na liście zielonej sałaty,
przybrać plastrami pomidora, posiekanym żółtkiem i rzodkiewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz