Translate

sobota, 15 marca 2014

Jaja w galarecie




Składniki:

jaja
szynka
pieczarki
bulion drobiowy lub warzywny
żelatyna rozpuszczona w bulionie
pomidor, posiekane żółtko, rzodkiewka i sałata do przybrania
zielona natka pietruszki
sól

Przygotowanie:

     Pieczarki umyć, zblanszować, wystudzić. Żelatynę rozpuścić w bulionie, ostudzić. Przelać połowę do dużej formy lub kilku małych pojedynczych (tylu ile jest jaj). Zostawić do stężenia. Jaja wbijać kolejno na dziurkowaną łyżkę, zanurzoną w gorącej wodzie. Gdy białko się zetnie przełożyć do formy na galaretę. Szynkę i pieczarki drobno pokroić i razem z natką pietruszki obsypać jaja. Zalać resztą bulionu z żelatyną. Zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem wyłożyć galaretę na liście zielonej sałaty, przybrać plastrami pomidora, posiekanym żółtkiem i rzodkiewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ