Składniki:
udziec indyka bez kości 1 (ok. 1 kg) (Ja w tych proporcjach zrobiłam ok. 0.6 kg mięsa, wyszło pyszne.)
cukier ½ szklanki
sól ½ szklanki
peklosól 1 łyżka
czosnek 3-4 ząbki
papryka wędzona ostra ok. 2 łyżki
majeranek
Wykonanie:
Mięso umyć,
osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Włożyć do
lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wylewać powstały płyn.
Mięso umyć z cukru,
osuszyć i obtoczyć w mieszance soli. Włożyć do lodówki na kolejne 24
godziny.
i majerankiem.
Włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie włożyć mięso do
pończochy
i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu.
Ja
powiesiłam na rurce od kaloryfera za lodówką.
Zostawić na 4 doby.
Wyjąć z pończochy. Kroić
w bardzo cienkie plasterki.
W ten sposób można przygotować schab, karkówkę, szynkę itp. Smakuje wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz