Translate

sobota, 29 marca 2014

Suszony indyk




Składniki:

udziec indyka bez kości 1 (ok. 1 kg) (Ja w tych proporcjach zrobiłam ok. 0.6 kg mięsa, wyszło pyszne.)
cukier ½ szklanki
sól ½ szklanki
peklosól 1 łyżka
czosnek 3-4 ząbki
papryka wędzona ostra ok. 2 łyżki
majeranek

Wykonanie:

     Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wylewać powstały płyn.

 

Mięso umyć z cukru, osuszyć i obtoczyć  w mieszance soli. Włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny.

 
Opłukać mięso z soli, wytrzeć i natrzeć sprasowanym czosnkiem, papryką

 






i majerankiem.

 
Włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie włożyć mięso do pończochy







i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu.

 

Ja powiesiłam na rurce od kaloryfera za lodówką.
Zostawić  na 4 doby.

   Wyjąć z pończochy. Kroić w bardzo cienkie plasterki.
     


     W ten sposób można przygotować schab, karkówkę, szynkę itp. Smakuje wyśmienicie. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ