Składniki:
porcja
rosołowa z indyka ok. 0,5 kg
sól
ziele
angielskie, liść laurowy, pieprz
marchew
1
seler
1 mały kawałek
pietruszka
1
(zestaw warzyw można zastąpić suszonymi)
grzybek
suszony 1 duży
cebulka
1
cukier
1 łyżeczka
masło
1 łyżka
gałka
muszkatołowa
imbir
makaron
ryżowy Tao Tao (użyłam, bo bardzo go lubię; tradycyjnie domowy makaron)
koperek
lub natka pietruszki do przybrania
Wykonanie:
Porcję
rosołową umyć, zalać wodą, posolić, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotować na wolnym ogniu co najmniej pół
godziny.
Dodać poszatkowane warzywa (lub susz), grzybek suszony i wolno gotować nawet przez
godzinę.
Cebulkę drobno pokroić i sklarować na maśle z dodatkiem cukru. Dodać
do rosołu razem z imbirem i gałką muszkatałową.
Podgotować. Na koniec rosół
odtłuścić np. za pomocą ręcznika papierowego.
Wrzucić makaron ryżowy,
przykryć na 3 minuty.
Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać koperkiem lub natką (i szczyptą papryki ostrej wędzonej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz