Składniki:
cebula
1
czosnek
2 ząbki
orzechy
włoskie 2 łyżki
natka
pietruszki 1 pęczek
jagnięcina
mielona 0,5 kg
sól,
pieprz, papryka
cynamon
szczypta
olej
1 łyżka do posmarowania
szpinak
20 dag liści
granat
1
jogurt
grecki 10 dag
oliwa
3 łyżki
Wykonanie:
12
patyczków namoczyć w wodzie. Cebulę, czosnek, orzechy (tym razem zastąpiłam ziarnem słonecznika i sezamem), natkę pietruszki
wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem , papryką i cynamonem. Dokładnie
wymieszać. Podzielić na 12 porcji.
Uformować kiełbaski długości ok. 15 cm,
nadziać na patyczki i posmarować olejem. Piec ok. 8 minut na ruszcie ze
wszystkich stron.
Przygotować sos: Szpinak oczyścić, umyć.
Granat przepołowić i łyżką usunąć pestki, które wymieszać z jogurtem,
oliwą, solą i pieprzem. Szpinak wymieszać z sosem z granatu i podawać
do mięsa.
Fajny przepis:)
OdpowiedzUsuń