Składniki:
wołowina
mielona 0,4 kg (można zastąpić wieprzowiną)
czosnek
1 ząbek
imbir
mały kawałek
cynamon
mielony 1 łyżeczka
kurkuma
1 łyżeczka
kardamon
mielony ½ łyżeczki
kolendra
w proszku ½ łyżeczki
kminek
mielony ½ łyżeczki
bułka
tarta 50 g
jajo
1
miód
1 łyżeczka
sól,
pieprz
olej
4 łyżki
Wykonanie:
Patyczki lub szpadki namoczyć w wodzie. Czosnek,
imbir obrać i drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z cynamonem, kurkumą,
kolendrą, kardamonem, kminkiem, bułką tartą, jajem, miodem (większość przypraw można zastąpić odpowiednią ilością przyprawy garam masala). Dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na 8 porcji.
Formować kiełbaski długości ok. 15 cm i nadziewać na patyczki, mocno docisnąć i posmarować olejem. Ułożyć na grillu i piec na złoty kolor ze wszystkich stron, ok. 20 minut (w piekarniku z termoobiegiem piekę w 180 stopniach).
Formować kiełbaski długości ok. 15 cm i nadziewać na patyczki, mocno docisnąć i posmarować olejem. Ułożyć na grillu i piec na złoty kolor ze wszystkich stron, ok. 20 minut (w piekarniku z termoobiegiem piekę w 180 stopniach).
W
oryginale podaje się z chlebkiem do kebabu i humusem.
Ja lubię sos czosnkowy: Po 1 łyżce majonezu, jogurtu greckiego i przyprawa tzatziki (Kamis). Pyszne. Można dodać łyżkę keczupu.
Humus można szybko przyrządzić samemu: 25
dag ciecierzycy z puszki odcedzić i zmiksować. Wymieszać dokładnie z 5 dag
tahin (pasta sezamowa) i 3 łyżkami wody. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez
praskę, 2 łyżki oliwy, 50 ml soku z cytryny, wymieszać. Doprawić solą i
pieprzem. Podawać humus posypany papryką w proszku.
Uwielbiam tak podane kotleciki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń