Translate

sobota, 8 marca 2014

Mięso na szpadkach po arabsku



Składniki:

wołowina mielona 0,4 kg (można zastąpić wieprzowiną)
czosnek 1 ząbek
imbir mały kawałek
cynamon mielony 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
kardamon mielony ½ łyżeczki
kolendra w proszku ½ łyżeczki
kminek mielony ½ łyżeczki
bułka tarta 50 g
jajo 1
miód 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej 4 łyżki

Wykonanie:

     Patyczki lub szpadki namoczyć w wodzie. Czosnek, imbir obrać i drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z cynamonem, kurkumą, kolendrą, kardamonem, kminkiem, bułką tartą, jajem, miodem (większość przypraw można zastąpić odpowiednią ilością przyprawy garam masala). Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na 8 porcji.



Formować kiełbaski długości ok. 15 cm i nadziewać na patyczki, mocno docisnąć i posmarować olejem. Ułożyć na grillu i piec na złoty kolor ze wszystkich stron, ok. 20 minut (w piekarniku z termoobiegiem piekę w 180 stopniach).



W oryginale podaje się z chlebkiem do kebabu i humusem.
     Ja lubię sos czosnkowy: Po 1 łyżce majonezu, jogurtu greckiego i przyprawa tzatziki (Kamis). Pyszne. Można dodać łyżkę keczupu.
     Humus można szybko przyrządzić samemu: 25 dag ciecierzycy z puszki odcedzić i zmiksować. Wymieszać dokładnie z 5 dag tahin (pasta sezamowa) i 3 łyżkami wody. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki oliwy, 50 ml soku z cytryny, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać humus posypany papryką w proszku.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam tak podane kotleciki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ