Translate

niedziela, 10 sierpnia 2014

Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą



Wg pomysłu Pascala


Biszkopt:
jaja 4
cukier 125 g
mąka pszenna (typ 450) 100 g
mąka ziemniaczana 20 g
Krem cytrynowy:
cytryny 3
jaja 3
cukier deserowego 200 g
masło 50 g
Beza:
białka jaja 2
cukier 120 g
sól 1 szczypta

     Ubić jaja z cukrem. Następnie ustaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdjąć naczynie z garnka i ubijać, aż zrobi się zimna.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Następnie przesiać mąki przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyjąć z formy położyć na kratce, aż ostygnie.
Przygotowanie kremu. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok ze wszystkich trzech cytryn. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej. Dodać sok z cytryny i startą skórkę oraz masło. Podgrzewać, jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się gęsty, przełożyć go do miseczki. Przykryć krem pergaminem i docisnąć. Dzięki temu nie powstanie kożuch.
Przygotowanie bezy. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę
Złożyć ciasto: Wyciąć środek biszkoptu i dać w to miejsce krem cytrynowy. Przykryć wyciętym ciastem.


Całe ciasto pokryć ubitymi białkami. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika na 20 minut, aż beza się zarumieni.



1 komentarz:

DRUKUJ