Wg pomysłu Pascala
Biszkopt:
jaja 4
cukier 125 g
mąka pszenna (typ 450) 100 g
mąka ziemniaczana 20 g
Krem cytrynowy:
cytryny 3
jaja 3
cukier deserowego 200 g
masło 50 g
Beza:
białka jaja 2
cukier 120 g
sól 1 szczypta
Ubić jaja z cukrem. Następnie ustaw
naczynie na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać. Kiedy masa zrobi się
gęsta, zdjąć naczynie z garnka i ubijać, aż zrobi się zimna.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną
z ziemniaczaną. Następnie przesiać mąki przez sitko do masy jajecznej i
delikatnie wymieszać. Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić
ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy biszkopt
wyjąć z formy położyć na kratce, aż ostygnie.
Przygotowanie kremu. Z jednej cytryny zetrzeć
skórkę i wycisnąć sok ze wszystkich trzech cytryn. Jajka z
cukrem ubić w kąpieli wodnej. Dodać sok z cytryny i startą skórkę oraz masło. Podgrzewać, jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się
gęsty, przełożyć go do miseczki. Przykryć krem pergaminem i docisnąć.
Dzięki temu nie powstanie kożuch.
Przygotowanie bezy. Białka ubić z cukrem
i szczyptą soli na sztywną pianę
Złożyć ciasto: Wyciąć środek biszkoptu i
dać w to miejsce krem cytrynowy. Przykryć wyciętym ciastem.
Całe ciasto pokryć ubitymi białkami. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika na 20 minut, aż beza się zarumieni.
Całe ciasto pokryć ubitymi białkami. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika na 20 minut, aż beza się zarumieni.
Kwaśna cytryna i słodka beza - połączenie idealne! :)
OdpowiedzUsuń