Składniki:
masło
60 g
cebula
1
czosnek
1 ząbek
marchew
1
seler
naciowy 2 łodygi
pomidory
(podłużne) 1 kg
bulion
warzywny 600 ml
makaron
250 g
cukier
1 łyżka
liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz
ewentualnie
śmietana 150 g
Wykonanie:
Masło
rozgrzać w garnku, zeszklić poszatkowaną cebulę z czosnkiem. Dodać plasterki
marchewki, dusić 2 minuty. Dorzucić pokrojony seler. Pomidory sparzyć obrać ze
skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Wlać bulion, wrzucić liść laurowy,
ziele i pieprz. Przyprawić cukrem i pieprzem. Gotować na wolnym
ogniu do miękkości warzyw. Wsypać makaron i gotować jeszcze 15 minut. Zupę wlać
do miseczek, Ewentualnie do każdej porcji dodać łyżkę śmietany. Udekorować
świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz