Składniki:
masło roślinne 1,5 kostki
cukier 2 szklanki
jaja 9
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 1,5 szklanki + 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat rumowy lub arakowy
twaróg 0,5 kg
wiórki kokosowe 10 dag
Wykonanie:
Kostkę margaryny
wrzucić do rondla. Dodać 1 szklankę cukru i kakao. Zagotować. Odlać pół
szklanki na polewę. Do reszty masy, po ostudzeniu, dodać 4 jajka, 1,5 szklanki mąki
z proszkiem do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać lub utrzepać
mikserem.
Do zmielonego twarogu dodać 1 szklankę cukru
i ucierając dodawać po żółtku (5). Pół kostki masła roztopić, przestudzić,
dolewać porcjami do masy. Dodać 2 łyżki mąki i wiórki kokosowe. Białka (5) ubić
na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową.
Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia,
wylać ciasto murzynkowe, na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez ok. godzinę. Po wystudzeniu polać polewą, ozdobić wiórkami
kokosowymi.
Dwa super ciacha w jednym :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/