Translate

sobota, 2 sierpnia 2014

Ciasto gruszkowo-imbirowe



Składniki:

masło miękkie 200 g
cukier 150 g
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
imbir mielony 3 łyżeczki
jaja 3
gruszki ½ kg
cukier brązowy 1 łyżka

Wykonanie:

     175 g masła utrzeć z cukrem. Dodawać po jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem. Miksować aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Powierzchnię wygładzić. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Ułożyć wachlarzowato na cieście. Posypać brązowym cukrem, a na to  ułożyć płatki pozostałego masła. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi  lub śmietaną, albo wg uznania na zimno bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ