Składniki:
masło
miękkie 200 g
cukier
150 g
mąka
pszenna 200 g
proszek
do pieczenia 2 łyżeczki
imbir
mielony 3 łyżeczki
jaja
3
gruszki
½ kg
cukier
brązowy 1 łyżka
Wykonanie:
175
g masła utrzeć z cukrem. Dodawać po jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do
pieczenia i imbirem. Miksować aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć masę do
tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Powierzchnię
wygładzić. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry.
Ułożyć wachlarzowato na cieście. Posypać brązowym cukrem, a na to ułożyć płatki pozostałego masła. Ciasto piec w
180 stopniach przez ok. 40 minut. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietaną, albo wg uznania na zimno bez
dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz