Składniki:
mąka pszenna 25 dag
cukier waniliowy 1
twaróg 25 dag
masło 1 kostka
jabłka 3 duże
sok z cytryny 2 łyżeczki
cynamon 1/2 torebki
miód płynny 3 łyżki
cukier puder do posypania ciasteczek
Wykonanie:
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę posiekać
razem z mąką, twarogiem i cukrem waniliowym. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić
w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać miód, cynamon i wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić w kwadraty. Na każdym ułożyć nadzienie. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor ( około 25- 30 min). Posypać cukrem pudrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor ( około 25- 30 min). Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz