Translate

niedziela, 3 sierpnia 2014

Chleb serowy z czosnkiem




Składniki:

mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki + 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
masło 1 łyżka
woda ciepła 1 szklanka
drożdże świeże 30 g
mąka pszenna 5 szklanek
czosnek posiekany 1 łyżka
ser tarty Cheddar 1 szklanka
ser tarty Monterey Jack lub Cantal 1 szklanka

Wykonanie:

     Podgrzać masło z mlekiem, 2 łyżkami cukru i solą. Ostudzić. W kubku rozpuścić łyżeczkę cukru w ciepłej wodzie, dodać drożdże i odstawić na ok. 10 minut, aż powstanie piana. Do dużej miski wlać mleko, dodać 1 szklankę mąki, ser, czosnek i drożdże. Mieszać przez trzy minuty, do dokładnego połączenia się składników. Całość wyrabiać, stopniowo dodając resztę mąki, żeby ciasto było miękkie i nie kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek (keksówki lub tortownice).

 
Piec przez ok. 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a bochenki przy uderzeniu ręką w spód będą wydawać pusty dźwięk. Wyjąć z foremek i ostudzić.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ