Składniki:
mleko
1 szklanka
cukier
2 łyżki + 1 łyżeczka
sól
2 łyżeczki
masło
1 łyżka
woda
ciepła 1 szklanka
drożdże
świeże 30 g
mąka
pszenna 5 szklanek
czosnek
posiekany 1 łyżka
ser
tarty Cheddar 1 szklanka
ser
tarty Monterey Jack lub Cantal 1 szklanka
Wykonanie:
Podgrzać
masło z mlekiem, 2 łyżkami cukru i solą. Ostudzić. W kubku rozpuścić łyżeczkę
cukru w ciepłej wodzie, dodać drożdże i odstawić na ok. 10 minut, aż powstanie
piana. Do dużej miski wlać mleko, dodać 1 szklankę mąki, ser, czosnek i drożdże.
Mieszać przez trzy minuty, do dokładnego połączenia się składników. Całość wyrabiać,
stopniowo dodając resztę mąki, żeby ciasto było miękkie i nie kleiło się do
rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), aż
ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć
do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek (keksówki
lub tortownice).
Piec przez ok. 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a bochenki przy uderzeniu ręką w spód będą wydawać pusty dźwięk. Wyjąć z foremek i ostudzić.
Piec przez ok. 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a bochenki przy uderzeniu ręką w spód będą wydawać pusty dźwięk. Wyjąć z foremek i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz