Składniki:
ogórki gruntowe 3-4
cebula 2
masło 3 łyżki
rosół drobiowy 1,5 l
ziemniaki 4
mleko 1 szklanka
żółtka 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyprawa myśliwska lub pikantna ziołowa do drobiu
zielony koperek
Wykonanie:
Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić
w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ogórki i dusić przez ok. 3 minuty. Do
ugotowanego rosołu wrzucić pokrojone w
kostkę ziemniaki, podgotować. Dodać ogórki z cebulą, doprawić solą i pieprzem,
gotować do miękkości warzyw. Odstawić. Żółtka roztrzepać z mlekiem i mąką
ziemniaczaną. Wlać do zupy. Zagotować. Doprawić gałką muszkatołową, zielonym
koperkiem i przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz