Składniki: 
ogórki gruntowe 3-4  
cebula 2 
masło 3 łyżki 
rosół drobiowy 1,5 l
ziemniaki 4 
mleko 1 szklanka
żółtka 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyprawa myśliwska lub pikantna ziołowa do drobiu 
zielony koperek 
Wykonanie: 
     Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić
w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać  ogórki i dusić przez ok. 3 minuty. Do
ugotowanego rosołu wrzucić  pokrojone w
kostkę ziemniaki, podgotować. Dodać ogórki z cebulą, doprawić solą i pieprzem,
gotować do miękkości warzyw. Odstawić. Żółtka roztrzepać z mlekiem i mąką
ziemniaczaną. Wlać do zupy. Zagotować. Doprawić gałką muszkatołową, zielonym
koperkiem i przyprawami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz