Składniki:
ogórki 3 kg
cebula 6
czosnek 6 ząbków
liść laurowy
pieprz, ziele angielskie
sól 2 łyżki
ocet 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
koncentratu pomidorowego 250 g
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę
pokroić w piórka i dodać do ogórków. Całość posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, aż ogórki puszczą sok. Następnie w dużym garnku zagotować olej
z octem, koncentratem pomidorowym i cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać
ogórki z cebulą i posiekany czosnek. Do słoików wrzucić po kilka ziaren pieprzu
i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gdy warzywa w zalewie zagotują się, przełożyć
je do słojów i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić
do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz