Składniki na 6
słoików:
ogórki
1 kg
pomidory
1 kg
cebula
3 duże
ziele
angielskie, pieprz, liść laurowy, gorczyca
Zalewa:
woda
4,5 szklanki
ocet 10%
1,5 szklanki
sól
¾ łyżki
Wykonanie:
Ogórki
i pomidory umyć, osuszyć. Na dno każdego słoika włożyć przyprawy: 1 listek
laurowy, po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz szczyptę gorczycy. Na to
układać warstwami pomidory i ogórki gęsto, przekładając pokrojoną w plastry
cebulą. Składniki zalewy zagotować. Całość zalać gorącą zalewą, mocno zakręcić
i odstawić do góry dnem. Przykryć ściereczką, pozostawić do wystygnięcia.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz