Składniki:
ziemniaki duże 2
cebula duża 2
czosnek 3 ząbki
oliwa z oliwek 2 łyżki
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
tymianku 1/2 łyżeczki
bulion drobiowy 750 ml
koncentrat pomidorowego 125 ml
pomidory krojone bez skórki 15 dag lub 1/2 puszki
sól
Wykonanie:
Obrane i
umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Cebulę
pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni
rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek.
Doprawić do smaku tymiankiem i papryką. Smażyć 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.
Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
Dodać koncentrat i posiekane pomidory.
Gotować do miękkości ziemniaków. Dosolić do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podawać z pieczywem.
Doprawić do smaku tymiankiem i papryką. Smażyć 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.
Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
Dodać koncentrat i posiekane pomidory.
Gotować do miękkości ziemniaków. Dosolić do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podawać z pieczywem.
Zupa lepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu,
gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz