Translate

poniedziałek, 7 lipca 2014

Hiszpańska zupa pomidorowa




Składniki:

ziemniaki duże 2
cebula duża 2
czosnek 3 ząbki
oliwa z oliwek 2 łyżki
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
tymianku 1/2 łyżeczki
bulion drobiowy 750 ml
koncentrat pomidorowego 125 ml
pomidory krojone bez skórki 15 dag lub 1/2 puszki
sól

Wykonanie:

     Obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek.

 
Doprawić do smaku tymiankiem i papryką. Smażyć 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.

 
Przełożyć do garnka i zalać bulionem.

 
Dodać koncentrat i posiekane pomidory.

 
Gotować do miękkości ziemniaków. Dosolić do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podawać z pieczywem.
   Zupa lepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ