Translate

sobota, 19 lipca 2014

Sernik na cieście




Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 60 dag
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
margaryna 1
śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ser:
twaróg 1,2 kg
masło 1
jaja 10
aromat cytrynowy
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
cukier puder 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wykonanie:

     Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i zamrozić.
Do zmielonego twarogu dodać cukier, 3 jaja i ucierając dodawać po żółtku. Masło roztopić, przestudzić, dolewać porcjami do masy. Dodać aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną kulę ciasta, równo rozłożyć. Na to wylać masę twarogową i przykryć warstwą wiórków startych z drugiej porcji ciasta.

 
Piec w 180 stopniach ponad godzinę. Zostawić do wystygnięcia.

Uwaga: Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej.



1 komentarz:

DRUKUJ