...czyli klasyczne włoskie danie ze smażonego kurczaka, podawane z sosem
pomidorowo-paprykowym.
Składniki:
kurczak
(ok. 1,5 kg)
mąka
125 g
oliwa
z oliwek 3 łyżki
wino
białe wytrawne 150 ml
papryka
zielona, czerwona po 1
marchew 1
seler
naciowy 1 łodyga
czosnek
1 ząbek
sól,
pieprz
pomidory
z puszki 200 g
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 6-8 części, oprószyć mąką i
zrumienić na rozgrzanej oliwie. Wyjąć z patelni. Odlać tłuszcz,
pozostawiając tylko dwie łyżki. Wlać wino i kilka minut podgrzewać, mieszając.
Dodać paprykę pokrojoną w krążki, poszatkowaną marchew, pokrojony seler i rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.
Dodać posiekane pomidory i podsmażone porcje kurczaka.
Przykryć i dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszać kilkakrotnie. Ponownie doprawić do smaku. Podawać.
Dodać paprykę pokrojoną w krążki, poszatkowaną marchew, pokrojony seler i rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.
Dodać posiekane pomidory i podsmażone porcje kurczaka.
Przykryć i dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszać kilkakrotnie. Ponownie doprawić do smaku. Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz