Składniki:
Ciasto: mąka pszenna
1,5 szklanki
sól szczypta
woda ciepła ½ szklanki
Nadzienie: twaróg
20 dag
cukier 7 łyżeczek
jajo 1
maliny 10 dag
Wykonanie:
Z
mąki z solą i wodą zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
Następnie przygotować
farsz: Twaróg zmiksować (przy tak małej ilości można rozdrobnić widelcem)
z żółtkiem i cukrem (można dodać cukier waniliowy, jeśli ktoś lubi).
Dodać pianę z białka ubitą na sztywno.
Na połowę placuszków
nałożyć po 1 łyżeczce twarożku i malinkę (maliny można też pokroić i wymieszać
z masą twarogową).
Każdy przykryć pustym krążkiem ciasta, zlepić i układać
na stolnicy obsypanej mąką.
Zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucić
pierogi, przemieszać. Gotować ok. 15 minut od wypłynięcia.
Nałożyć na talerze,
polać śmietanką, ozdobić malinkami i podawać.
Z tej porcji wyszły mi 24 pierożki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz