Translate

wtorek, 15 lipca 2014

Pierogi z malinami




Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki
sól szczypta
woda ciepła ½ szklanki
Nadzienie: twaróg 20 dag
cukier 7 łyżeczek
jajo 1
maliny 10 dag

Wykonanie:
 
     Z mąki z solą i wodą zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
Następnie przygotować farsz: Twaróg zmiksować (przy tak małej ilości można rozdrobnić widelcem) z żółtkiem i cukrem (można dodać cukier waniliowy, jeśli ktoś lubi).


Dodać pianę z białka ubitą na sztywno.


Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka.


 


Na połowę placuszków nałożyć po 1 łyżeczce twarożku i malinkę (maliny można też pokroić i wymieszać z masą twarogową).

 
Każdy przykryć pustym krążkiem ciasta, zlepić i układać na stolnicy obsypanej mąką.

 
Zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucić pierogi, przemieszać. Gotować ok. 15 minut od wypłynięcia.

 
     Nałożyć na talerze, polać śmietanką, ozdobić malinkami i podawać.

Z tej porcji wyszły mi 24 pierożki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ