Palce lizać!
Składniki:
nogi
kaczki 2
sól,
pieprz
olej
do smażenia
liść
laurowy 1
kostka
rosołowa 1
woda
400 ml
Sos:
dżem
z czerwonych owoców ½ szklanki
sok
pomarańczowy ½ szklanki
sok
z cytryny 1/7 szklanki
imbir
mielony 1 szczypta
pieprz
Cayenne 1 szczypta
mąka
ziemniaczana 1 łyżeczka
woda
1 łyżka
Wykonanie:
Nogi kaczki umyć, osuszyć, Obsypać solą i
pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, smażyć nóżki z każdej strony na złoto.
Przełożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy, przyprawić pieprzem. Dusić ok. godziny, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
Przełożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy, przyprawić pieprzem. Dusić ok. godziny, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
W rondelku podgrzać dżem do roztopienia, powoli dolewać sok z cytryny i pomarańczowy, dodać przyprawy, rozmieszać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie, dodać do sosu, zagotować.
Najlepszym dodatkiem do kaczych nóżek są owoce podsmażane na maśle (delikatnie oprószone solą). Ja użyłam jabłek i nektarynek.
Gotowe
nóżki wyłożyć na talerze, polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz