Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1
cukier 1/2 szklanki
masło lub margaryna 200 g
4 żółtka
dżem np. z czarnej porzeczki ok. 280g
Beza:
białka 6
cukier puder 1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
posiekane orzechy lub migdały 1 garść
Krem:
mleko 3 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtka 2
cukier waniliowy 1
cukier 1/2 szklanki
masło 200 g
Wykonanie:
Przygotowanie bazy do kremu: Szklankę mleka na krem dokładnie
wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Resztę mleka
zagotować, wlać mleko z mąką
i cały czas mieszając, gotować do
zgęstnienia. Wystudzić.
Przygotowanie
ciasta: Do mąki wsypać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodać masło,
drobno posiekać.
Następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na
dwie części. Schłodzić.
W
tym czasie ubić na sztywno pianę z białek z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Każdy
kawałek ciasta rozwałkować na wielkość formy, posmarować dżemem.
Na to wyłożyć
ubitą pianę, posypać orzechami lub migdałami.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć do białości.
Stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. Miksować tak długo, aż powstanie
gładki, puszysty krem.
Na
jeden placek z bezą wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
Najlepiej podawać następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz