Translate

niedziela, 13 lipca 2014

Pani Walewska



Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1
cukier 1/2 szklanki
masło lub margaryna 200 g
4 żółtka
dżem np. z czarnej porzeczki ok. 280g
Beza:
białka 6
cukier puder 1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
posiekane orzechy lub migdały 1 garść
Krem:
mleko 3 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtka 2
cukier waniliowy 1
cukier 1/2 szklanki
masło 200 g

Wykonanie:
 
Przygotowanie bazy do kremu: Szklankę mleka na krem dokładnie wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z mąką
i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Przygotowanie ciasta: Do mąki wsypać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodać masło, drobno posiekać. 

Następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić.

 






W tym czasie ubić na sztywno pianę z białek z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość formy, posmarować dżemem.

Na to wyłożyć ubitą pianę, posypać orzechami lub migdałami.

Piec w 160° stopniach przez ok. 50 minut. Wystudzić.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. Miksować tak długo, aż powstanie gładki, puszysty krem.

 
Na jeden placek z bezą wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
Najlepiej podawać następnego dnia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ