Składniki:
porcja
rosołowa z kurczaka 1
Kucharek
(smak wiosny)
ziele
angielskie, pieprz, liść laurowy
kalarepa
duża 1
ziemniaki
2
marchew
1
pietruszka
1
szalotki
2
sól,
pieprz do smaku
śmietana
ser
pleśniowy (lazur złocisty)
Grzanki:
bułka
1
czosnek
1 ząbek
masło
lub olej (ok. 2 łyżki)
Wykonanie:
Porcję rosołową umyć, podzielić na
mniejsze części, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować. Zdjąć powstałą
pianę. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu.
Warzywa obrać, umyć, pokroić
i dodać do wywaru. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. W tym czasie przygotować
grzanki: bułkę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek,
dodać bułkę, zrumienić.
Z
zupy wyjąć mięso z kośćmi oraz ziarenka i liść laurowy. Resztę zmiksować na
gładką masę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Nalać do
miseczek posypać kawałkami sera i grzankami.
Bardzo lubię kalarepkę :)
OdpowiedzUsuń